Dr. Hagar ter Kuile, PhD

Over Mij
Ik ben Dr. Hagar ter Kuile, GZ-psycholoog. Na mijn geboorte in Israël, heb ik enkele jaren in Brussel gewoond en vervolgens acht jaar in New York. Ik spreek daardoor ook Engels als moedertaal, naast het Nederlands. Tijdens mijn middelbare schooltijd ben ik naar Nederland verhuisd. Omdat ik in verschillende landen met zeer verschillende culturen heb gewoond, begrijp ik uit eigen ervaring de uitdagingen van het aanpassen aan een nieuwe omgeving. Het kan ook heel uitdagend zijn om op te groeien in een andere cultuur dan die van je ouders. Ik heb veel cliënten behandeld wiens mentale gezondheid werd beïnvloed door dit soort interculturele uitdagingen.

Opleiding en Onderzoek
Tijdens mijn universitaire studie heb ik onderzoek gepubliceerd over thema’s zoals meertaligheid, trauma, en religie. Na het behalen van een Honours bachelor en een Research Master aan de Universiteit van Amsterdam, ben ik gepromoveerd aan de Universiteit Utrecht. Mijn promotieonderzoek richtte zich op de transitie naar het ouderschap: wat gebeurt er met de romantische relatie tussen partners wanneer zij hun eerste kind krijgen? Hoe gaan stellen om met grote veranderingen en stress?

Na mijn promotie besloot ik dat mijn passie meer ligt bij het behandelen van mensen dan bij onderzoek. Ik haal veel plezier en voldoening uit het werken met mensen en zien hoe zij hun uitdagingen weten om te zetten in hun kracht, en de regie over hun leven weer herpakken. Na 7 jaar gewerkt te hebben in een grote instelling en het afronden van mijn opleiding tot Gezondheidszorg (GZ)-psycholoog heb ik besloten mijn eigen praktijk te starten. Het werken binnen een instelling vond ik enerverend en uitdagend, maar ik wilde meer mogelijkheden om de behandeling aan te kunnen passen aan de individu.
Ik heb brede ervaring in het behandelen van onder andere depressie, burn-out, AD(H)D, angststoornissen en paniekaanvallen, trauma/PTSS, migratie- en identiteitsproblematiek, oudergerelateerde vraagstukken, (milde) persoonlijkheidsproblematiek en stressgerelateerde klachten. Ik maak gebruik van diverse technieken, waaronder Cognitieve Gedragstherapie (CGT), schematherapie, mindfulness, psychodynamische therapie en Acceptance and Commitment Therapy (ACT).

Mijn Werkwijze
Het is voor mij belangrijk om niet enkel een standaardprotocol te volgen, maar om de behandeling af te stemmen op jouw specifieke hulpvraag en behoeften. Ik hou daarnaast ook rekening met jouw achtergrond en ervaringen. Ik werk vanuit het principe dat wij als een gelijkwaardig team samenwerken; alles gebeurt in overleg en met jouw instemming, waarbij jij de regie behoudt. We evalueren regelmatig om de voortgang te volgen en na te gaan of de behandeling nog steeds aansluit bij jouw wensen en doelen. Mijn werkwijze is gebaseerd op empathie, vertrouwen en respect. Mijn doel is om jou meer inzicht te geven in je gedachten en gedrag, zodat je meer grip krijgt op je leven, en om je daarnaast praktische tools te bieden om met lastige situaties om te gaan. De behandeling kan zowel in het Nederlands als Engels.

Waarom Online Behandelen
Ik heb ervoor gekozen om online te behandelen omdat het makkelijk, laagdrempelig, en flexibel is. Zo wordt therapie voor meer mensen bereikbaar en makkelijker in te passen in hun leven. Ik werk met de app NiceDay, waardoor therapie nog effectiever wordt. Binnen NiceDay kan je bijvoorbeeld dagelijks registreren hoe jij je voelt, gedachten of gebeurtenissen vastleggen of oefeningen die je hebt gedaan. Deze kan ik tussendoor zien en een bericht over sturen.

Professionele Ontwikkeling
Ik vind het essentieel om mezelf voortdurend te blijven ontwikkelen en mijn vakkennis up-to-date te houden, zodat ik kwalitatieve zorg kan blijven bieden. Daarom neem ik regelmatig deel aan intervisiebijeenkomsten, ben ik onderdeel van het Psychologen Netwerk Amstelland https://www.psychologennetwerkamstelland.nl/) en volg ik bijscholingen.









Werkervaring

Verschillende afdelingen en teams binnen de Parnassia Groep, waaronder interculturele psychologie, ADHD, psychodiagnostiek, verslavingszorg en outreach-teams die ondersteuning bieden aan mensen met psychiatrische problemen en meervoudige levensproblematiek.

Opleiding

Honours Bachelor Klinische Psychologie, Universiteit van Amsterdam (2005–2008).
Tweejarige Research Master Psychologie, specialisatie Klinische Psychologie, Universiteit van Amsterdam (2008–2010)
Promotieonderzoek aan de Universiteit Utrecht, afdeling Sociale Psychologie (2010–2014)

Publicaties

– ter Kuile, H., Veldhuis, M., van Veen, S., and Wicherts. (2010). Bilingual education, metalinguistic awareness, and the understanding of an unknown language.
– Ter Kuile, H., & Ehring, T. (2014). Predictors of changes in religiosity after trauma: Trauma, religiosity, and posttraumatic stress disorder.
– Ter Kuile, H., Kluwer, E. S., Finkenauer, C., & Van der Lippe, T. (2017). Predicting adaptation to parenthood: The role of responsiveness, gratitude, and trust.
– Ter Kuile, H., Kluwer, E. S., Finkenauer, C., & Van der Lippe, T. (2021). Changes in relationship commitment across the transition to parenthood: pre-pregnancy happiness as a protective resource.
– Ter Kuile, H., Kluwer, E. S. & Van der Lippe, T. (2021). Relational processes as predictors of relationship satisfaction trajectories across the transition to parenthood.
– Joel, S., Eastwick, P. W., Allison, C. J., Arriaga, X. B., Baker, Z. G., Bar-Kalifa, E., Ter Kuile, H.,.. & Wolf, S. (2020). Machine learning uncovers the most robust self-report predictors of relationship quality across 43 longitudinal couples studies.
– Zuo, P. Y., Karremans, J. C., Scheres, A., Kluwer, E. S., Burk, W. J., Kappen, G., & Ter Kuile, H. (2020). A dyadic test of the association between trait self-control and romantic relationship satisfaction.

Neem vandaag nog contact op

Neem contact op voor vragen of een gratis consult. Ik hoor graag van je!
Ik reageer binnen 1 werkdag.

📞 0630975602
📧 hagar@htktherapie.nl

nl_NL_formal
Scroll naar boven